E-book recykleer-rokje Doortje. Het is een rokje dat je maakt samen met een al bestaand overslagrokje, dat te klein is geworden. Het maakt niet uit wat voor één: met plooitjes of zonder, gerimpeld of met stroken. De lengte maakt ook niet uit. Er staat in dit patroon een tabel met 4 verschillende roklengtes per lengtemaat, zodat je een ijkpunt hebt.

 

Stofadvies: Kies een stof die leuk bij het oorspronkelijke rokje past, zodat het lijkt alsof het rokje altijd zo is geweest. Het voorbeeldrokje is van tweed gemaakt, daarbij is een spijkerstofje gekozen. Je kunt ook een kleur stof kiezen dat hetzelfde is als de ondergrond van het “oude” rokje. Of juist een tintje van de print van het “oude” rokje. Ruitjes, streepjes of stipjes kunnen ook heel vaak bij allerlei stofjes.

 

 

De maten gemeten over glad ondergoed
Lengte 80/86 92/98 104/110 116/122 128/134 140/146 152/158 164/170
Taillewijdte 50 52 54 56 58 61 63 64
Heupwijdte 54 58 62 66 70 78 86 91
Hoogte taille-/heupband (dit is een richtlijn)
Lengte 80/86 92/98 104/110 116/122 128/134 140/146 152/158 164/170
Smal 4 4 4,5 5 5 6 6,5 7
Breed 6 6,5 7 7,5 8 8 8,5 9
Tabel verschillende roklengtes, totale lengte van het nieuwe rokje mv gemeten (dit is een richtlijn)
Lengte 80/86 90/98 104/110 116/122 128/134 140/146 152/15/ 164/170
Italiaanse roklengte 21 23 25 27 29 33 37 41
Sportieve roklengte 23 25,5 27,5 30 32 37 41 45
Gemiddelde roklengte 26 29 31 34 36 41 45 49
Langere roklengte 30 33 35 38 40 45 49 53
Benodigde stof en fournituren
Voor het berekenen van de stof neem je de hoogte van het rokdeel + taille-/heupdeel en naad- en zoomtoeslag. Het ligt aan hoe wijdt het rokje is of je 2 x rokhoogte nodig hebt of 1 keer.

Bij het rokje in deze foto-werkbeschrijving is er 2 x de hoogte van het rokdeel + taille-/heupband en naad- en zoomtoeslag gerekend.

Een restje bloemetjesstof heb ik gebruikt voor het beleg van de taille-/heupband.

De rits heb ik gebruikt die al in het rokje zat. Het kan zijn dat er geen rits in het “oude” overslagrokje zit, dan heb je een blinde rits nodig van ca. 15cm. Voor de grootste maat eentje van 22cm.

LOCKEN: De één lockt alles van te voren en de ander terwijl ze naait. Ik lock de onderstaande delen voor ik ga naaien.
Taille-/heupband Zijkanten locken
Rokbaan voor en achter Zijkanten en zoom locken
Overige onderdelen Worden gelockt tijdens het naaien (indien nodig wordt dat aangegeven).
Fotowerkbeschrijving recykleer-rokje met behulp van een te klein overslagrokje

Dit is het bestaande overslagrokje dat hergebruikt gaat worden.

Het rokje is te kort en te strak geworden, maar eigenlijk nog in perfecte staat. Zonde om weg te gooien… en dochterlief is nog dol op de afbeelding op het rokje ook… Het mag dus nog niet weg!

 

Het is de bedoeling het “oude” overslagrokje als sierrokje over het nieuw te maken rokje heen te laten vallen. Er komt een heupband waaraan het “oude” en nieuwe rokje wordt vastgezet. De blinde rits in het rokje wordt verplaatst en hergebruikt.

 

 

De tailleband wordt er afgehaald en de voering wordt losgemaakt.

 

 

 

 

Meet de bovenkant van het öude” rokje. Komt de wijdte van het rokje dichter bij de tailleomvang of dichter bij de heupomvang… Dit bepaalt of je een smalle taille-/heupband of een brede taille-/heupband maakt.

Hoe breder de taille-/heupband kan des te meer lengte er voor het rokje wordt gecreëerd.

 

Ons voorbeeldmodel Bridget heeft taille 58cm en heup 72cm. Taille-/heupband smal als voorbeeld voor maat 140: Meet de bovenkant van het rokje, plat gemeten 32,5cm = totaal 65cm. Dan maak ik er een taille-/heupband op van afgewerkt 5cm hoog.

 

Taille-/heupband breed als voorbeeld voor maat 140 (dit is het voorbeeld van deze foto-werkbeschrijving): Het rokje meet aan de bovenkant, plat gemeten 37cm = totaal 74cm. Dan maak ik er een taille-/heupband op van afgewerkt 8cm hoog. In dit geval is er ruimte genoeg voor de heupen, dus wordt het een brede taille-/heupband.

Doordat de overslag van de voorpanden verdwijnt en de uiteinden van de voorpanden stotend tegen elkaar worden vastgezet verschuift de linker zijnaad een stukje naar het achterpand.

De rechter zijnaad zit nog gewoon op zijn plek. Daar wordt later de rits in gezet.

 

Over de zijnaad die naar het achterpand verhuist heb ik een vrolijk sierbandje gestikt.

Op zich is de zijnaad niet storend, maar ik vind dat gewoon leuk.

Het hoeft natuurlijk niet.

 

Het sierbandje vastspelden, bij de zoom naar binnen slaan, vastspelden en dan stikken.

 

 

 

 

De lengte van de rokpanden meet 31cm., daar zit 1cm. naadtoeslag bij van de bovenkant. Dus heb ik 30cm. aan roklengte.

Bij de tabel is te zien, welke roklengtes er bij welke lichaamslengte horen. Er zijn 4 lengtes als voorbeeld. Ik wil voor Bridget de lengte aanhouden van ca. 41cm. De versie “gemiddelde” lengte van een rokje.

De A-lijn rok knippen naar voorbeeld van het originele rokje. De voorpanden stotend tegen elkaar aanleggen, vastspelden aan het achterpand. Om een achterpand van spijkerstof te knippen leg je het rokje dubbelgevouwen op de stof tegen de stofvouw. De zoom is 4cm. Kan per rokje verschillen. Net hoe lang het “oude” rokje is. Hou de totaallengte in de gaten wat het rokje uiteindelijk moet gaan worden.

In het voorpand van spijkerstof komt op de plek waar de rokdelen van het “oude” rokje elkaar stotend raken een springplooi (stolpplooi). Daarvoor meet ik 6 cm. vanaf de stofvouw en geef ik dat aan met spelden.

 

 

 

 

Leg het achterpand langs de spelden, speld deze vast en knip het uit.

 

 

 

 

Nu heb je een voor- en achterpand.

 

 

 

 

De blinde rits kan uit het rokje worden losgetornd. Daarna de opening dichtspelden en stikken.

Bij dit rokje heeft elk springplooitje een sierstiksel en dat stik ik er dan ook op, zodat het net lijkt alsof het zo altijd was.

 

 

Zo ziet het achterpand er nu uit. Het rokdeel van spijkerstof heeft hetzelfde model als het rokje, met 1cm. naadtoeslag en 4cm. zoom.

 

 

 

Maak een beginopening in de zijnaad. Dit om te voorkomen dat de blinde rits vergeten wordt om weer terug te plaatsen in het rokje.

Hoeft nog niet gelijk op goede lengte. Pas als de taille-/heupband erop zit de goede lengte bepalen van de opening.

 

Om een taille-/heupband te knippen, speld je eerst het achterpand rokdeel dubbelgevouwen tegen de stofvouw. Bepaal welke hoogte taille-/heupband je wil gebruiken. Zie tabel hoe smal of breed hij moet worden. Meet de hoogte van de taille-/heupband af. Spelt ook langs het rokdeel. P.S. hou de wijdte van de taille in de gaten. Soms is net een cm meer of minder nodig om de goede wijdte te krijgen, de tabel met taille-/heupband hoogte is dan ook een richtlijn.

Aan de onderkant van het taille-/heupband naadtoeslag knippen, zodat je daar ook naadtoeslag hebt om het “oude” rokje aan de taille-/heupband te zetten.

Er hoeft geen naadtoeslag te worden geknipt aan de zij- en bovenkant. Daarna knip je er nog een uit, dan heb je een voor- en achter taille-/heupband.

 

Om de taille-/heupband af te werken, knip ik ze ook nog een keertje van een leuk bloemetjesstofje dat leuk bij het “oude” rokje past.

Het kan natuurlijk ook van spijkerstof, maar zo’n vrolijk stofje vind ik wel leuk voor de binnenkant.

 

 

De linker zijnaad van de rokdelen van spijkerstof spelden, stikken en openstrijken.

 

 

 

 

De linker zijnaad van de taille-/heupband spelden, stikken en openstrijken.

 

 

 

 

Van het beleg de rechter zijnaad spelden, stikken en openstrijken.

 

 

 

 

De voorpanden stotend tegen elkaar aanleggen en met een rijgsteek vastzetten.

 

 

 

 

Speld de rokdelen van spijkerstof in de “oude” rok. Begin bij het achterpand vanaf de opening waar de blinde rits komt. En speld door tot waar de voorpanden stotend tegen elkaar aan komen.

Dan weer vanaf de andere kant van de opening waar de blinde rits komt tot waar de voorpanden stotend tegen elkaar aan komen.

 

Het teveel aan stof wordt de springplooi.

 

 

 

 

Plaats een speldje strak tegen de “oude” rok en haal de andere spelden er weer uit, zodat de rokken weer los van elkaar komen.

 

 

 

De springplooi wordt 3cm ingestikt. Plaats eerst een speldje tot hoever er ingestikt moet worden en dan stikken.

 

 

 

Klap de springplooi uit elkaar en zet het aan weerszijde met een speldje vast.

 

 

 

 

Stik vlak langs de bovenrand de springplooi vast, zodat het niet kan verschuiven.

 

 

 

 

Speld de taille-/heupband op het “oude” rokje en dan stikken.

 

 

 

 

Knip van het taille-/heupbeleg een smal reepje af van de naadtoeslag, dit zodat later de naad dunner is.

 

 

 

Speld ook het beleg op de rokdelen van spijkerstof, daarna stikken en een smal reepje stof van het beleg van de naadtoeslag knippen.

LET OP: het beleg moet met de GOEDE kant op de VERKEERDE kant van de rokdelen worden gespeld. Dit zodat de binnenkant van het rokje helemaal glad is en er een leuk bloemetjesbeleg te zien is!

Daarna de naadtoeslag naar boven strijken. Dit doe je ook bij het rokje van spijkerstof.

 

 

 

 

Check even of de zijnaad van het “oude” rokje, die je al eerder een stukje hebt losgetornd, wel diep genoeg is voor de rits.

Daarna één kant van de blinde rits zover mogelijk spelden en stikken. Gebruik indien aanwezig het speciale blinde ritsvoetje.

LET OP: Zorg ervoor dat de naadtoeslag van de taille-/heupband de goede kant op zit, eventueel een speldje gebruiken (zie op de foto links een blauw speldje als “steunspeldje”).

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats 1 speld in de rits precies in de naad van de taille-/heupband.

Zet een potloodstreepje zodat je een ijkpunt hebt voor de andere helft van de rits.

 

 

Doe de rits dicht. Aan de andere kant van de rits weer een speld plaatsen precies in het verlengde van de potloodstreep. Met een wit potlood een streepje over de speld tekenen (speld is hard, dus streepje kaarsrecht).

 

 

Zo loopt de naad van de taille-/heupband netjes door. De rits kan weer open.

 

 

 

 

Speld de tweede helft van de rits vast aan het rokje. De eerste speld helemaal bovenin en één speld op de plek van het streepje die doorloopt op de naad taille-/heupband.

Daarna de rest van de rits spelden en dan stikken.

 

 

De taille-/heupband loopt netjes door.

 

 

 

 

Onder de rits zit nog een stukje zijnaad dat open is.

Spelden tot aan het stiksel van de rits.

 

 

 

Met een openvoetje, met de naald naar rechts op de hoogte van de zijkant van het voetje, ga je stikken.

 

 

 

 

Het stiksel van de rits en het stiksel van de zijnaad loopt nu vloeiend in elkaar over.

 

 

 

 

De zijnaad loopt glad door.

 

 

 

 

Het “oude” rokje en het nieuwe rokje met de goede kanten (van de taille-/heupband) op elkaar vastspelden.

 

 

 

Vanaf ca. 9cm. van de rits beginnen met stikken.

 

 

 

 

De naadtoeslag van de zijkant van het rokje van spijkerstof een ¾cm. afknippen.

 

 

 

 

Daarna de open zijkant van het rokje spelden op de rits.

Begin met een speld bovenin en daarna een speld op de naden van de taille-/heupband en rokje op elkaar te spelden.

 

 

Het klopt dat de taille-/heupband van bloemetjesstof wat korter is dan die van spijkerstof. Maar bij het omklappen strakjes wordt het een heel mooi strak geheel.

 

 

 

Stikken.

 

 

 

 

Door de naden op elkaar te spelden loopt het nu mooi door.

 

 

 

 

Daarna de bovenkant van de taille-/heupband spelden. Het bloemetjesstofje is wat krapper, door de spelden wat korter op elkaar te spelden je krijgt het uiteindelijk mooi glad.

 

 

 

Stikken.

 

 

 

 

De naadtoeslag van de bovenrand van de taille-/heupband afknippen tot een 3mm. en het hoekje bij de rits afknippen.

Zo krijg je een mooi hoekje.

 

 

De rest van de zijnaad moet nog gesloten worden.

Speld de rokdelen met de verkeerde kanten op elkaar.

 

 

 

Stik met de naald helemaal naar links. Dit in verband met de nette afwerking van de naad, omdat de naad in het zicht is, omdat het rokje van spijkerstof wat langer is dan het “oude” rokje.

Is het rokje onder het “oude” rokje niet langer, kan je het rokje op gewone afstand stikken.

 

Klap een kant van de naadtoeslag naar binnen en speld het vast.

 

 

 

 

Zet de omslag met een sierstiksel vast, ik heb een sier-zigzagrandje gebruikt.

Doe hetzelfde met de andere kant.

 

 

 

Zo ziet de binnenkant bij de rits er nu uit.

 

 

 

 

 

 

Speld de naden van de taille-/heupband en beleg op elkaar.

 

 

 

 

Maak een sierstiksel langs de naad.

 

 

 

 

Sierstiksel buitenkant rokje.

 

 

 

 

Sierstiksel binnenkant rokje.

 

 

 

 

Aan de zoom stik je een satijnen bandje aan de goede kant van de stof.

 

 

 

 

Daarna omklappen en het satijnen bandje vaststikken.

 

 

 

 

Binnenkant van het rokje.

 

 

 

 

Buitenkant van het rokje.

 

 

 

 

De leren riempjes torn ik los en die kunnen bij een ander project gebruikt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindresultaat.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *