Zomerse vakantietas (tutorial)

Een grote zomerse vakantietas is ideaal voor uitstapjes naar het strand of op de fiets voor een picknick. De frisse zomerse kleurtjes en printjes zijn perfect, eventueel aangevuld met stoere denim in een mooie zomers licht kleurtje.

 

Benodigdheden:

  • Diverse katoenen stofjes om 12 quiltblokken te maken.
  • Tussenlaag. Als tussenlaag kun je bijvoorbeeld molton nemen, dat geeft een beetje volume bij het doorstikken of met de hand doorpitten van de blokken. (Molton wel eerst wassen tegen het krimpen. Het wil namelijk nog wel eens ruim 10% krimpen).
  • Voering in een bijpassend katoenen stofje.
  • Garen.
  • Spelden.

De tas is gemaakt van 12 quiltblokken die aan elkaar zijn gestikt. 6 Blokken voor het voorpand en 6 blokken voor het achterpand. De formaten zijn in inches (1 inch is 2,5cm) en de naadtoeslag is al toegevoegd. 

De formaten en manier hoe het blok in elkaar zit zie je in het patroon hier linksonder. De quiltblokken worden aan elkaar gestikt, zoals hier rechtsonder getoond.

Na het stikken van elke naad even de naadtoeslag naar één kant strijken. Op die manier blijven de naden sterk en kan tas aardig wat gewicht hebben.

Van elk quiltblok maak je twee identieke. Één voor het achterpand en één voor het voorpand van de tas.

Knip twee delen voering van hetzelfde formaat als de twee quiltblokken.

Naai de twee quiltblokken samen, zoals hieronder afgebeeld.

Knip de tussenlaag van het formaat van de twee quiltblokken aan elkaar gestikt. Bevestig de tussenlaag (molton) op de achterkant van de quilt en stik de quilt door of met de hand de quilt doorpitten. Uiteindelijk is de tussenlaag aan de achterkant van de quilt niet zichtbaar omdat de voering er nog overheen komt. 

Naai de voeringdelen samen. Laat een opening voor het keren van de tas, zoals getoond aan de rechterkant.

Voor de patchwork handgrepen heb je 2 x 4 repen nodig van 4 inch breed en 6 inch lang, die je aan elkaar stikt tot elke schouderband 26 inch lang is.

Knip stroken van tussenlaag van dezelfde lengte (26 inch), maar slechts 3 inch breed. Plaats de tussenlaag tegen de achterkant van de patchwork, speld het vast en stik het door of met de hand doorpitten. Daarna de randen omstrijken.

Vouw de stroken dubbel, zodat elk handgreep ongeveer 1,5 inch breed is, en stik langs beide kanten smal door.

Bevestig de handgrepen aan beide zijden aan de bovenkanten van de quilblokken met spelden, zoals aangegeven op de afbeelding aan de linkerkant.

Elke handgreep uiteinde moeten ongeveer 6,5 inch vanaf de hoek worden vastgespeld.

Plaats de voering er recht boven op (goede kanten op elkaar) en stik aan de boven- en onderkant, zie op de afbeelding rechts.

Vouw de tas, zodat de twee helften quiltblokken recht op elkaar liggen, en de twee helften voering op elkaar liggen aan de andere kant. Waar de handgrepen zijn bevestigd, moet in het midden zitten. Naai langs de rand aan de rechter- en linkerkant, zie afbeelding links.

Knip een 2,5 x 2,5 inch vierkantje uit elk van de vier hoeken, zie afbeelding links.

Vouw elke hoek tegenover, zodat de naden in het midden komen en stik het vast, zie afbeelding rechts.

Keer de tas goed met de goede kant naar buiten via de opening in de voering. Buiten zie je quiltblokken en aan de binnenzijde de voering. Speld de twee lagen (quiltblokken en voering) op elkaar en naai langs de bovenrand van de tas. Ongeveer een 0,5 inch langs de bovenrand, om de voering op zijn plaats te houden.

Sluit de opening in de voering met kleine steekjes.

Je tas is nu klaar. Heel veel plezier met je zomerse vakantietas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *