Broekpak – broek Vogue 8797

Begin augustus, de broek Vogue 8797 is een easy patroon. Heeft een eenvoudige snit, en valt heel mooi. Ik heb de broek een ietwat stoere touch gegeven door een zilverkleurige rits te gebruiken en ook een zilverkleurige knoop. Mijn jongste heeft meegeholpen bij het uitzoeken van het garen, de knopen en de ritsen. 

Een paar dagen later ga ik naar mijn vriendin Christine om daar de broeken en de top te knippen. Het patroon van de Vogue 8797 heb ik zelf niet, maar is een patroon dat ik van haar eerder dit jaar heb gepast tijdens een middagje “Ik heb NIETS om aan te trekken”… Dus ik weet dat dit patroon mij perfect zit, en niets hoef te veranderen, want Christine veranderd hooguit de lengte omdat zij 1,82m is en dus 14cm langer is dan ik.

  

Christine zoekt het patroon van de broek op, en ook die van de top, want die heeft ze zelf ook gemaakt. Dat scheelt weer uitraderwerk, is namelijk niet mijn hobby, hahaha. Ik knip de broek en de top uit één lap, ik heb qua hoeveelheid iets te weinig, maar doordat ik het tegelijk knip en het door elkaar kan schuiven, en de tailleband in tweeën doe, krijg ik het er precies uit. Voor de zandkleurige stof leg ik reeds geknipte donkerblauwe exemplaar, met vastgespelde patroon, op de stof. Op die manier hoef ik niet de naadtoeslag weer uit te kienen, maar kan ik blind knippen. Ik moet natuurlijk wel de recht van draad nameten, maar dat is zó gepiept.

Dezelfde dag ga ik de donkerblauwe broek en top locken. Drie dagen later ga ik verder met de broek.

    

Ze de zilvermetalen rits er zichtbaar in, dat vind ik wel een leuk effect hebben.

  

De tailleband was doordat de lap stof pietsie krap was voor een broek èn een top in twee delen geknipt, waardoor ik de tailleband vanuit de zijnaad startte met spelde. Want daar wilde ik de zijnaad netjes door laten lopen van tailleband naar zijnaad broekspijp. Ik maak strakke hoekjes in de tailleband en kijk na het uitdeuken van de hoekjes hoe strak het gaat worden. Inmiddels is het alweer laat, dus morgen weer verder.

  

De volgende dag begin ik eigenlijk een beetje te laat, maar ik wil weer in het ritme van naaien komen… en de Stoffenspektakel komt er aan, dus ik moet de 3 geknipte zomerse kledingstukken van te voren af hebben. Ik was vergeten het midden van de tailleband aan te geven, dus met rood draad rijg ik even overlangs om de bovenkant van de tailleband aan te geven, dat werkt uiteindelijk makkelijker. Daarna de tailleband op het midden vouwen en de naadtoeslag van de tailleband 1cm naar binnen slaan en strijken. Op die manier is het strakjes makkelijk om de tailleband dicht te spelden.

Omdat bij de doorpas bleek dat de taillband ietsjes te wijd is op de rug, ga ik er breed elastiek van ca. 2,5cm in verwerken. Ik meet het af en leg het in de tailleband. Ik stik het vast waar de knoop komt, dusdanig, dat je er als ik de broek aan heb je er niets van ziet. Daarna stik ik het elastiek exact op de zijnaad vast en dat is amper te zien.

  

Ik speld aan de buitenkant van de tailleband de naadtoeslag aan de binnenzijde van de tailleband vast zonder het elastiek te raken, want dan weet ik exact tot hoever ik kan stikken. Ik zorg er wel voor dat de naadtoeslag pietsie over de naad, waar de tailleband aan de broek gestikt zit, valt.

    

Nu kan ik aan de goede kant exact op de naad stikken, zie je er niets van… en aan de binnenkant zie je een keurig recht smal stikseltje op de naadtoeslag van de tailleband.

    

En dan, zit de tailleband er strak op. Bij het doorpassen van de broek merkte ik dat de lengte precies pas is, zeker als je hakken draagt… Dus ik kon er niet de zoom inleggen zoals ik normaal zou doen. Dus… moest ik wat anders bedenken om een mooie zoom te maken en het netjes af te werken te gelijk. Ik ging in mijn tig bakjes met bandjes en rommeltjes neuzen en daar vond ik zwart satijnband van 1,75cm breed. Ik stikte het op de goede kant van de broek precies langs de lockrand… en daarna klapte ik het naar binnen en speld het vast.

    

Daarna stop ik, want het is ietsjes te donker om het met piepkleine onzichtbare steekjes vast te zetten, dus dat doe ik de volgende dag… Is met een kwartiertje gepiept (of zoiets)… en moet ik alleen nog een knoopsgat maken en knoop aanzetten…

Automatisch knoopsgatvoetje

Voordat ik een knoopsgat ga maken op een kledingstuk, maak ik altijd een proef knoopsgat,. Elk stofje kan anders uitpakken… en op die manier kan je het een en ander nog aanpassen…

Geplaatst door Collie-Collie.com op Maandag 20 augustus 2018

Ja… en dan die verrekte knoopsgat… Het duurt een aantal dagen, maar dan ga ik er toch maar voor zitten. Het is bedenk ik me riant 2 jaar geleden dat ik knoopsgaten heb gemaakt, en ga dan eerst even wat oefenexemplaren maken, om te kijken waar ik ook al weer op moet letten met het automatisch knoopsgatvoetje, maar ook hoe wordt het knoopsgat met deze stof. Heeft het nog opvuldraad nodig, of extra versteviging, klopt het gemeten formaat naar aanleiding van de gekozen knoop etc. etc.

Het is duidelijk dat versteviging wel gewenst is, want zo alleen met dubbele laag stof is de knoopsgat niet zo strak en wauws zoals ik het graag zie, maar in ieder geval is mijn geheugen weer opgefrist. Ik maak het knoopsgat open, en duw de knoop er doorheen. Het formaat is goed, super!

  

En dan… na de proef knoopsgaten, is in nog geen minuut het echte exemplaar op de broek gezet, ik open het knoopsgat, knip wat draadjes van de stof weg, en zet de knoop er met dubbele draad aan… Perfect past de knoop door het knoopsgat.

Op naar deel twee van het broekpak… de bijpassende top uit de Fashion Style nr 5. model 19…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *