Jurkje afgemaakt van Christine

Tijdens een passessie bij Christine, omdat ik de dag ervoor riep dat ik NIETS had om aan te trekken, heb ik een winterjurkje gepast van een heerlijk zachte tricot. Het jurkje was een uit de KnipMode januari 2017 model 24, maar dan met lange mouwen en een stuk langer… Het jurkje stond me super.

 

Daarna plukte Christine een jurkje uit haar naaispullen en ik moest hem even doorpassen… Dit jurkje is van een stretchkatoen (Joop Modestoffen), een heerlijk zacht stofje met een snufje stretch. En ja… die stond ook super… het jurkje heeft dezelfde lengte als die van tricot, alleen deze heeft geen mouwen en moest nog worden afgemaakt.

  

Inmiddels is het 3 maanden geleden dat ik het jurkje paste bij Christine en aangezien het mooier weer wordt, werd het wel tijd om het jurkje af te gaan maken. Ik maak mijn werkplek even leeg, want tsja… soms lijkt het wel of er een magneet op zit, want het wordt elke keer weer voller en voller. Daarna ga ik op zoek naar de goede kleur garen en lockgaren.

Ik trek de jurk aan en merk dat er te veel ruimte is bij mijn voorgevel en dat er wat centimeters via de zijnaden moet worden weggehaald. Ook is het bij de nek ietwat te ruim.

    

De rits die Christine er ingeregen heeft haal ik er uit, want de jurk stretcht genoeg om er in te geraken en het vergemakkelijkt ook het aanpassen van de opstaande kraag in de nek. Ik maak het midden achter van de staander los zodat ik het aan kan passen en ook een klein stukje van de middenachternaad maak ik los, want het zit iets te lossig en het moet mooi aansluiten. Ook het beleg moet worden losgemaakt een stukje, zodat alles op maat kan worden gemaakt.

Maar eerst trek ik de jurk binnenstebuiten over de paspop heen aan en speld ik wat los zit midden achter van het rugpand en de opstaande kraag glad langs de nek van de paspop vast. Op die manier zijn de verticale lijnen op maat (middenachter rugpand en middenachter opstaande kraag), als die strakjes zijn gestikt, zijn alle horizontale lijnen aan de beurt (bovenkant rugpand, onderkant opstaande kraag en halsbeleg). Maar voordat er wordt gestikt speld ik van de zijnaden een taartpuntje wat te veel is af… De spelden heb ik in de lengte (verticaal) erin gestoken dus als ik de jurk binnenstebuiten aantrek, dan kan ik zonder mezelf te bezeren de jurk doorpassen en kijken of het alles nu goed op maat is… en dat is het gelukkig… Dus hup… eerst met een trickmarker wat streepjes langs de spelden tekenen, dan de spelden loshalen en alles goed locken.

  

Ten tijde van dit jurkje had Christine nog geen locker en was de naadtoeslag was gezigzagd. Aangezien ik nu toch een en ander ga aanpassen en moet locken aan het jurkje, kan ik net zo goed even alles voorzien van een mooie locksteek. Aangezien Christine een nette 1,5cm naadtoeslag heeft gebruikt, kan daar best een zigzagbreedte afgelockt worden, zodat de binnenkant mooi strak is en lekker glad aanvoelt om te dragen.

Ik begin met de middenachternaad. Zoals je ziet blijft er een nette naadtoeslag aan breedte over na het locken. Ik besef ineens dat ik tijdens de doorpas niet op de lengte van de jurk heb gelet, want die moet eigenlijk ook nog bekeken worden wat het mooist is. Maar goed, dat komt op het állerlaatst. Eerst wordt de gehele opstaande kraag, samen met het halsbeleg weer op het rugpand gestikt… en later zie ik dat ‘ie perfect zit, heel blij mee!

  

Dan ga ik met het tornmesje een stukje van de zijnaad losmaken. Gelukkig hoeft er niet veel losgemaakt te worden, dus het klusje is zo gepiept. Daarna de paarse strepen op elkaar spelden en stikken.

  

Daarna voorzichtig de brede reep te veel aan naadtoeslag eraf locken… heen… en terug… links en rechts…

  

Ook het halsbeleg voorzie ik van een nette locksteek. De halve centimeter die er vanaf gaat doet niets af aan de werking van het beleg.

Ook het beleg van de armsgaten worden netjes voorzien van een mooi locksteekje. Daarna is de zoom aan de beurt… Eerst even doorpassen om te zien of de lengte wel goed is… en ik vind de lengte helemaal goed… Met de strijkbout strijk ik een eenvoudige brede zoom er in, speld het her en der vast en stik het netjes door met een sierstiksel.

En klaar is het jurkje. Binnen een paar uurtjes heb ik nu een nieuw jurkje!! Aangezien het nog een beetje frips is, draag ik er een spijkerjasje overheen en dat vind ik super staan…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *